Interview Stefan Goossens
Interview Stefan Goossens
Stefan Goossens is sinds 2009 actief als software developer in de zorgsector. In 2021 vervoegde hij gelijktijdig met Simon Van Casteren het Aperi development team. Zijn eerste opdracht bestond erin om de volledige ontwikkeling van de software voor de Infigo productlijn te homogeniseren en te zorgen voor 100% onafhankelijkheid van externe ontwikkelaars. Na afronding van deze internalisering werd gestart met de ontwikkeling van een volledig nieuwe software release, waar Aperi besloot om “back to the drawing board” te gaan en alles opnieuw in vraag te stellen in nauwe samenwerking met de werkvloer waar onze oplossingen dagelijks gebruikt worden.
Stefan, stel je eens kort voor?
Ik ben altijd actief geweest in de IT-sector. In 2009 begon ik als software developer te werken aan software in de zorgsector. Sindsdien is dat mijn passie. In 2021 zette ik de stap van mijn vorige werkgever naar Aperi, en ging ik aan de slag met een nieuw in-house development team. We werken dagelijks aan de software voor onze verschillende Infigo modules en server inftrastuctuur. De laatste 6 maand werken we ook intensief aan de mobiele applicatie voor gebruik op smartphones.
Je kent de zorgsector intussen al lang. Hoe vertaalt zich dat in de software?
Het dagelijkse reilen en zeilen van een woonzorgcentrum heeft zeer diverse aspecten. Die diversiteit moet terug te vinden zijn in de software die gebruikt wordt. Daarom is de ervaring en kennis van de sector zo belangrijk.
De zorgkundigen moeten zich kunnen concentreren op hun taak zonder tijd te verliezen aan onnodige handelingen. Intuïtief gebruik moet een basis zijn voor elke software, maar is zeker in onze sector van het grootste belang. Daarom hechten we er ook belang aan dat de interfaces herkenbaar zijn, en terug komen op zowel de wandmodules als in de mobiele applicatie. Herkenbaarheid garandeert een vlotte werking, zeker op drukke momenten of wanneer nieuwe mensen het zorgteam komen versterken.
Jullie hebben veel tijd gespendeerd aan de ontwikkeling van de app. Wat is de meerwaarde op de werkvloer?
Het gebruik van de app is in de eerste plaats tijdbesparend. Zo krijgt de zorgkundige meer tijd voor het echte werk en vooral, voor persoonlijk contact met residenten en collegae. De waarde van dergelijk persoonlijk contact mogen we nooit uit het oog verliezen. Om die tijdsbesparing te behalen hebben we tijdens de ontwikkeling een aantal doordachte keuzes gemaakt. Zo kiezen we er resoluut voor om enkel de echt noodzakelijke functies te voorzien in de app en wandmodules, in plaats van alle mogelijke toeters en bellen, die niet voor afleiding zorgen, maar tevens de interface te druk maken waardoor je naar functies moet zoeken.
Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het gebruik van de app uitzonderlijk intuïtief is zodat het gebruik geen moeite vraagt. We zorgen ervoor dat je met zo weinig mogelijk “clicks” in onze app uw taken kan uitvoeren. Uiteindelijk is het correct registreren van alle handelingen belangrijk maar het mag geen “opdracht” worden om de administratie in orde te houden. Daarom gaat het bij ons ook bijna vanzelf.
Belangrijk aan de app, maar ook aan de software op de wandmodules is de datadoorstroming. Enerzijds is het gebruik van de software efficiënt, anderzijds wordt de data ook gestroomlijnd voor verdere verwerking. Alle nodige gegevens voor rapportage en statistieken worden verzameld zonder dat er extra werk nodig is. Daarnaast houden we ook rekening met links naar andere softwarepakketten. Onze software en oproepoplossing kan vlot geïntegreerd worden met verschillende operationele zorg systemen waardoor zonder problemen data uitgewisseld kan worden. Dit bespaart het zorgpersoneel dubbel werk over de verschillende toepassing heen.
Hoe kunnen we de app of software hands-on testen?
We installeerden in onze kantoren een volledig ingerichte kamer, verpleegpost en serviceflat, met de verschillende wandmodules, bellen en dergelijke die we in ons gamma hebben, evenals de app op smartphones. Zo kunnen we elke situatie die zich op de werkvloer voor doet ensceneren. Klanten kunnen zo in levensechte situaties de verschillende mogelijkheden van onze modules en software zien en ondervinden.
De demoruimte kan ook gebruikt worden voor opleidingen in de aanloop naar installatie van nieuwe wandmodules of na software updates.
En als het niet lukt om tot in onze demo room te komen, geen probleem, onze commerciële mensen brengen de demonstratie ook graag tot bij u!